عوارض کاهش وزن مفرط برای پوست
در صورت داشتن اضافه وزن، کاهش وزن می تواند مفید و موثر باشد. با این حال، مهم است که این کار را با سرعت معقول انجام دهید؛ چون کاهش سریع وزن می تواند باعث عوارض جدی سلامتی شود.
روند کاهش طبیعی وزن، بین نیم تا یک کیلو در هر هفته و در یک ماه 2 تا 4 کیلو است؛ زیرا این مقدار کاهش وزن به سلامت بدن لطمه ای وارد نمی کند. کاهش بیش از این مقدار انرژی در روز موجب افزایش سرعت کاهش وزن و مشکلات و عوارضی که در بالا آورده ایم می شود. برخی افراد با استفاده از رژیم های غیر عادی و تمرینات ورزشی شدید سعی بر کاهش وزن سریع دارند.
پوست از پروتئین های کلاژن و الاستین تشکیل شده است. کلاژن تقریباً 80 درصد از ساختار پوست را تشکیل می دهد و به آن استحکام می بخشد. الاستین به پوست خاصیت ارتجاعی می دهد و به سفت ماندن آن کمک می کند. با این حال، زمانی که رویدادهای خاصی مانند افزایش سن و کاهش وزن چشمگیر رخ می دهد، پوست ممکن است نتواند شکل قبلی خود را حفظ کند.
شما می توانید نقش کلاژن بر پوست و سلامتی را در زینو سنتر بخوانید
یکی از معضلات افرادی که در حال کاهش وزن هستند اختلالات پوست می باشد. با از بین رفتن بافت چربی از زیر پوست صورت، افتادگی پوست شروع و باعث نگرانی فرد می شود. در ادامه عوارض کاهش وزن و لاغری مفرط برای پوست بیان میگردد.
مشکلات ناشی از کاهش و افزایش وزن سریع
برای بسیاری از افرادی که اضافه وزن دارند، با گذشت زمان، اگر اضافه وزن به سرعت برطرف نشود، کلاژن و الیاف الاستین می توانند آسیب ببینند و مانند گذشته عمل نکنند.
به همین دلیل است که وقتی یک فرد وزن زیادی را از دست می دهد، با یک دسته پوست اضافی و افتاده در بدنش روبرو می شود. به طور کلی، هر چه فرد وزن بیشتری از دست بدهد، پوست اضافی بیشتری دارد.
کاهش و افزایش وزن ممکن است، به دلیل عوامل متعددی باعث مشکلات پوستی شود. تغییرات در هورمون ها ممکن است باعث آکانتوز نیگریکانس شود که نواحی تیره و مخملی در گردن و چین های بدن مانند زیربغل و کشاله ران رخ می دهد، در حالی که کشش پوست ممکن است منجر به ترک های پوستی ( استریا ) شود.
افزایش فشار روی پا ممکن است باعث تورم پا، پارگی مویرگ های سطحی (کاپیلاریت)، واریس، درماتیت های استازی و حتی زخم شود.
رطوبت حفظ شده در چینهای بدن باعث رشد باکتری ها و قارچ ها میشود که منجر به بثورات پوستی و انواع عفونتها مانند اینترتریگو می شود. در نهایت، در پا ممکن است به دلیل افزایش وزن، میخچه و پینه ایجاد خواهد شد.
اکثر این مشکلات پوستی با یک رژیم غذایی سالم و کاهش وزن متعاقب آن برطرف می شود، اما علائمی هم بعد از کاهش وزن ایجاد می شود که بهبود آن نیازمند درمانهای طولانی تری است مانند افتادگی و شلی پوست یکی از عوارضی است که می تواند در نتیجه کاهش وزن رخ دهد.
افتادگی و شل شدن پوست بعد از کم کردن وزن بدن
پوست انسان در بدن عضوی منعطف است و توانایی انبساط و انقباض دارد. به هنگام افزایش وزن، پوست کش می آید که فضایی برای رشد ایجاد شود. زمانی که پوست مقدار چشمگیری کشیده شده باشد و مدتی طولانی به همان شکل باقی بماند، فیبرهای کلاژن و الاستین آسیب میبینند و در نتیجه مقداری از خاصیت جمعشوندگی خود را از دست می دهند؛
پس با این حساب وقتی وزن زیادی از دست میدهید، ممکن است پوست اضافی از بدن آویزان شود. بهطور کلی هرچه کاهش وزن بیشتر باشد، شل شدن پوست هم بیشتر خواهد بود.
عوامل تأثیرگذار بر شل شدن پوست بعد از لاغری
- زمان: به طور کلی هرچه مدت طولانی تری اضافه وزن داشته باشید، پوست به علت ازدست دادن الاستین و کلاژن شل تر می شود.
- مقدار کم کردن وزن: هرچه بیشتر باشد، پوست بیشتر مستعد شل شدن است.
- سن: پوست های مسنتر در مقایسه با پوست های جوان تر کلاژن کمتری دارند و بعد از کاهش وزن، بیشتر شل خواهند شد.
- ژنتیک: ژن ها میتوانند بر نحوه واکنش پوست شما به افزایش و کاهش وزن تأثیر بگذارند.
- قرارگیری در معرض نور خورشید: طبق تحقیقات انجام شده، قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید باعث کاهش تولید کلاژن و الاستین پوست و در نهایت شل شدن پوست میشود.
- سیگار کشیدن:منجر به کاهش تولید کلاژن و آسیب به کلاژن موجود می شود، در نتیجه پوست افتادگی پیدا می کند.
روش های درمان افتادگی پوست
افتادگی و شل شدن پوست پس از کاهش وزن میتواند تأثیر بسیاری در کاهش زیبایی ظاهری فرد داشته باشد؛ اما لازم است بدانید امروزه روشهای بسیاری جهت درمان این مشکل وجود دارد که برخی از آنها خانگی و برخی دیگر پزشکی است.
انواع روشهای درمان افتادگی پوست پس از لاغری عبارت است از:
- ورزش
- جراحیهای زیبایی مانند آبدومینوپلاستی و پانیکولکتومی
- لیزر درمانی
- استفاده از پمادهای کلاژن ساز
روشهای مقابله با عوارض لاغری کاهش وزن سریع
لاغری سالم و پایدار شامل بسیاری از فاکتورها است. ازجمله پیروی از اصول تغذیه سالم، خواب مناسب، انتخاب بهترین زمان غذا خوردن، افزایش فعالیت بدنی، کاهش استرس و تمرکز بر سلامت ذهنی.
- پروتئین بیشتری بخورید: یک رژیم غذایی با پروتئین بالا میتواند به تقویت متابولیسم بدن کمک کند، شما را برای مدت بیشتری سیر نگه داشته و توده عضلانی را حفظ کند.
- مصرف قند و مواد نشاستهای را کاهش دهید: تحقیقات نشان میدهد افرادی که از رژیم کم کربوهیدرات پیروی میکنند، وزن بیشتری کاهش میدهند. کاهش قند و مواد نشاستهای به شما کمک میکند تا میزان کربوهیدرات را کاهش دهید.
- به آرامی بخورید: جویدن کامل غذا میتواند به شما کمک کند تا مدت بیشتری احساس سیری کرده و غذای کمتری بخورید.
- چای سبز یا چای اولانگ بنوشید: تحقیقات نشان داده است که نوشیدن چای سبز ممکن است متابولیسم شما را ۴ تا ۵ درصد تقویت کند.
- استراحت کافی داشته باشید: کمبود خواب ممکن است باعث افزایش سطح گرلین، هورمون گرسنگی شود و سطح لپتین، هورمون سیری را کاهش دهد. این بدان معنا است که کم خوابی میتواند شما را گرسنه کند و کاهش وزن را دشوار کند.
- تمرین مقاومتی را امتحان کنید: تمرین مقاومتی یا وزنه برداری میتواند به مقابله با از دست دادن عضلات و افت متابولیسم کمک کند که ممکن است با کاهش وزن اتفاق بیفتد.
- به آرامی وزن کم کنید: اگر میخواهید وزن خود را کاهش دهید و آن را نگه دارید، سعی کنید آن را با سرعت آهسته اما ثابت کمتر دهید.